Monday, 5 December 2011

C.I.N.T.A :)

ASSALAMUALAIKUM W.B.T pembuka bicara :)

oke. today i would like to talk about COUPLE. in malay means PASANGAN. tu mksud skema.. mksud di kalangan remaja skng pulak adalah org yg sedang hangat BERCINTA..  Wuuuuuuuu~

haha. alaaaa. bnde nih kalau aku cite msty KOMPOM rmai rg baca. kalau aku ckp pasal kawen . huh! x yah nk ckp laaa. mmg kompom2 kan bc pnye. haha. tp skng aku nk cite psal kapel jela. ble aku dh kawen bru aku leh cite psal kawen lak... hehe. :)

ntah laaa. aku tgk skng org kapel nih mcm dh over. bkn aku nk ckp ape laaa. tp dh terbukti. bila aku p shopping mall je. muka remaja2 la yg dok p dating.. oke. normal la tuh kan.. tp yg tak normal nye.. dok menggedik. i mean like peluk2. pegang tangan... boleh x kalau dating tuh x yah nk pegang2?? bleh je kan?? that's not impossible to do.. tu la aku ckp. kalau dh berdua tuh kompom msty ada org yg KETIGA. sbb tuh bnde tuh leh blaku. wlupon kite taw bnde tuh salah tp law setan dok cucuk2 kita... mmg GO ON JELAH. ikan depan mata kan... huhu..

oke laa. aku pn manusia gak. aku pn pnah wat kesilapan.. tp alhamdulillah laa. ALLAH selamatkan aku dri kancah pnzinaan nhh.. aku harap ape yg brlaku kt kita akan amik sbgai pengajaran... INSYALLAH :) 


mak aku ada cakap.. kalau nk plih SUAMI pilih lah ciri2 macam ni.


1.  PENYABAR
lelaki yg penyabar INSYALLAH akan dpat hidup bahagia... aku bg contoh abah aku laa. serius abah sangat penyabar... mama dok bebel pn abah sabar je.. anak2 dok nakai, gadoh . abah sabar je.. anak wat pangai pn abah tetap sabar..macam2 lagi la bnde yg terjadi but abah tetap sabar. mmg aku respect abis laaa kat abah.. tp skng susah kan nk carik laki yg pnyabar ?? tp aku yakin. walaupn susah tp msti akan ada org yg jenis pnyabar dlm dunia nihhh. dnt worry :) nk crik senang je. KITA UJI DEPA. haha. tu pn mama bg tips gak... macam mama bwat kt abah.. biarkan abah tggu mama smpai berjam2 mse nk kuar date.. kalau msih tggu lg wlupn dh berjam mnggu tuh. that's mean org tuh PENYABAR. nk guna cara lain pn bleh. pndai2 la hampa pkiaq. :)


2.   TIDAK MEROKOK
di sini aku nk tekankan bhwa aku benci gila org yg merokok. tlong la weh. law calon suami hampa smoker. hang nak ka dye bg hang mandul? dh la nk beli rokok tuh satu pembaziran... pastu bleh bwk pnyakit lak... org law dh smoke tuh mmg payah la nk bhnti. so lebih baik hampa crik la laki yg suci dri asap rokok... x kemana pn laki yg smoke nihhh. org yg smoke ni la dok mati cepat. hampa nak ka janda pd usia yg muda ?  tamau kan? so pkir2 kan la yee.. :)

3.    BERIMAN
INSYALLAH org yg rajin solat. jga iman . jga agama. akan dpat hidup bahagia bersama kluarga. kalau laki hari p clubbing tuh . toksah pndang la weh wlupn hensem. x kemana pn muka hnsem dye tuhh. law ALLAH nk balas balik la tuh jugak. xcident ka apa ka.. muka rosak... hang nk kata apa ? hang crik lain gak kan? unless law laki tuh dh bertobat... :)

4.    SETIA 
habaq mai kat aku. sapa yg xnk psangan dye setia ? sume nk kan ? so law korg nk psngan korg setia. korg pn kne la setia gak... x yah nk jmpe laki lain... law hang dh plih dye calon suami hang buat apa hang nk p dating or jmpe laki lain... x payah la wehhh. satgi pasangan hang buat camtu kat hang. hang gak dok merana. :)

actually byk lagi but bg aku 4 senarai tu sgt penting la.. dan aku sndri aplikasikannya :) and lagi satu aku nk ckp... emm. korg taw x nape skng kite dgr pompan dok nangis ble ptus cinta...? dan laki senang2 je tgglkn awek dye camtu je ? ntah la... melalui pengalaman aku la kan.. i mean org dok bercerita kt aku.. laki akan bermaharajalela apabila smua keinginan lelaki telah di penuhi oleh aweknye.. laki nk pegang tgn pompan tuhh. korg bg.. laki nk peluk hampa.. hampa bg. laki nk nihhh. korg bg . laki nk tuhh.. korg bg... wehhh.. kalau mcm tuhhh. syok la laki... sume bnde dpat. pastuh. ble laki nk tgglkn hampa. bru hampa nk mnyesal sbb hampa dh x da pape dh nk bg kat laki tuhh.. laki tuh pn syok sbb sume yg dye nk dh dapat.. ble ptus laki dpat syok. hampa dpat apa ?? syok jugak ka ?? cehhhh...

so aku nk ckp.. jga2 la maruah korg... kita nih pompan ada maruah. ada harga dri.. law nk kapel tuh jga la batas2 ye. law bleh jual la mahal ckit dgn pkwe korg wlupon korg dh kapel. bru kapel wehh... x kawen lg.. law dh kawen korg nk bwat ape. buat laa. xde sape nk kisah. :)  aku bkn ckp tuk hampa. tuk aku jugak sbnrnye sbb aku nih bkn baik sgt... aku nih insan biase jugak yg sllu melakukan kesilapan :)

INSYALLAH.. sama2 la kita aplikasikannya dlam kehidupan kita.... solat hajat la byk2 supaya dijodohkan dgn laki yg soleh :) AMINNNNNN...